Podznak- podjednako važan kao i znak u kome ste rođeni

rising sun
Mnogima je poznat ne samo znak u kome su rođeni,  već i podznak. Zahvaljujući brojnim kompjuterskim astro programima koji su dostupni preko Interneta moguće je izračunati svoj podznak. Ipak, treba imati u vidu da se moraju tačno popuniti sve rubrike, jer tačnost izračunavanja na kom stepenu nekog znaka se nalazi podznak zavisi od tačnog sata i mesta rođenja.

Podznak – znak izlazećeg Sunca

Podznak, kako se to na engleskom mnogo romantičnije i lepše naziva rising sign ( izlazeći znak, tj. znak koji se rađa na istoku) je znak koji se nalazio na najistočnijoj tački neba u momentu rođenja. Drugi, stručniji naziv za podznak je Ascendent, u stvari tačka u horoskopu koja predstavlja početak prve ( od ukupno 12) astroloških kuća tj. polja ( simbolizuju određene segmente u životu,kao što su novac, karijera, zdravlje, ljubav, brak i sl.) koja simbolizuje vašu ličnost.

Zablude u vezi sa uticajem znaka i podznaka

Nije tačno da je zodijački znak dominantan u prvoj polovini života, kako to neki misle, ili do tridesete godine, a da je mnogo veći uticaj podznaka u zrelijim godinama života. I znak ( jedan od dvanaest zodijačkih znakova u kome se nalazilo Sunce u momentu našeg rođenja) i podznak mogu da budu na bilo kom od 360 stepeni koliko sadrži zodijački krug. Vrlo retko se dešava da se Sunce i podznak nađu na istom stepenu zodijaka, tj. da se „poklope”. Tada budite sigurni da imate pred sobom osobu koja će postati svetski poznata ili veoma uspešna u karijeri.

Kako počinje da se tumači horoskop

Tumačenje horoskopa počinje od podznaka tj. od vrha prve astrološke kuće i tumači se u smeru suprotnom od kretanja kazaljki za satu, kako su i poređanje astrološke kuće. Ako je prva astrološka kuća prazna, tj. u njoj se ne nalazi nijedna planeta, što mnoge odmah baca u očaj, to ne znači da je osoba slaba ličnost ili da se neće realizovati u životu, da neće biti zdrava, dugovečna, srećna i sl. već može, do izvesne mere nagovestiti da je osoba spremna da svoje lične ciljeve i želje podredi drugima. Upravo su to one osobe na koje je lako uticati, posebno ako im podznak pada u neki od tzv. promenljivih znakova ( Blizanci, Device, Ribe – prilagodljivi) ali je dobra strana ovako prazne astrološke kuće prilagodljivost, osim ako ne pada u neki od fiksnih znakova ( Bik, Lav, Škorpija ili Vodolija – uporni) kada je ona sklona da pokazuje, često autodestruktivnu svojeglavost.

Slab i jak podznak

Kao što postoji izraz „slab” ili „jak” znak ( tj. da li je Sunce na prvih 10. stepeni nekog znaka ili na poslednjih 10. stepeni, posebno je slab na 29. stepenu) tako može i podznak biti „slab” ili „jak”, što znači da osoba neće imati tipične karateristike znaka u kome je rođena ili znak u koji pada podznak, već onog koji sledi ( npr.rođeni sa podznakom ili Suncem na 29.stepenu Blizanaca imaće mnogo više osobinaznaka Raka). Ako je npr.podznak u nekom od kardinalnih znakova ( Ovan, Rak, Vaga ili Jarac) a Ascendent. tj. podznak padne na prvi stepen tog znaka, i pri tom se u njegovoj blizini nalaze Sunce, Mars, Pluton, Venera, Jupiter, na osnovu simbolike tih planeta može se zaključiti da će osoba sebe usmeravati ka aktivnostima u kojima može postati slavna, bogata, i da se na njenu volju ne može baš lako uticati.

Kombinacija znaka i podznaka

Kombinacija znaka i podznaka takođe ne ukazuje sama po sebi na to šta koga čeka u životu, nego daje sliku osobe kako u fizičkom tako i u psihološkom smislu. Kako se znaci dele po elementima, i to na vatrene ( Ovan, Lav, Strelac) što znači da su temperamntni, impulsivni, zemljane (Bik, Devica, Jarac), materijalno orijentisani, traže sigurnost, vazdušne ( Blizanci, Vaga,Vodolija) koji su komunikativni i vodene ( Rak, Škorpija, Ribe), promenljivog raspoloženja, osećajni, jedan od bitnih pokazatelja nečijeg temperamenta je kombinacija znaka i podznaka upravo po elementu.

Primeri neusaglašenosti između znaka i podznaka

Kada imamo pred sobom osobu npr. koja je „dupli” Ovan, potrebna nam je vatrogasna oprema, jer pred sobom imamo nekoga ko je spreman da se žestoko posvađa oko sitnice, da plane za gluposti, što ne znači da u roku od pet minuta neće pokazati svoju osećajnosti i dobronamernost. Ako se pred nama nađe Ovan sa podznakom u Ribama ( vatra – voda) verovatno ćemo osećati izvesnu dozu blagosti, saosećajnosti i introspektivnosti, ali ta osoba neće biti ništa manje vesela, razdragana i prijatna. Ovan – Blizanci npr.( vatra – vazduh) neće prestati da priča, često konfuzno, temepramentno dok će Ovan – Bik ( vatra – zemlja) vrlo staloženo ali ništa manje uporno obrazlagati svoje stavove ili planove u vezi sa biznisom. Sledeći korak u analiziranju horoskopa je utvrđivanje u kojim znacima i kojim astrološkim kućama se nalaze planete koje vladaju znakom i podznakom. Ako je vladalac horoskopa (vladalac znaka u koji pada podznak) neka tzv.ženska planeta kao što su Mesec ili Venera, a radi se o muškarcu, on će, naročito ako je ta planeta dobro postavljena u horoskopu, i dobro aspektovana od strane drugih planeta, ne samo biti veoma omiljen kod žena, već će pokazivati verovatrno neke talente i veliku dozu osećajnosti. Naravno, pri tom je poželjno, da i neka tzv.”muška” planeta, kao što su Sunce, Mars, Jupiter ili Uran i Pluton budu „jake” i tada se radi o izuzetno uravnoteženoj i interesantnoj osobi. Kod žena je uvek dobro kada je vladalac horoskopa neka od tzv. ženskih planeta i uz to dobro aspektovana, smeštena u znacima gde njena svojstva dolaze do punog izražaja. Kod žena je vrlo važno da vladalac horoskopa nije obuhvaćen nekim teškim višestrukim aspektima od strane planeta koje simbolizuju agresivnost, nasilje ili patnju, kao što mogu biti Mars, Saturn, Uran i Pluton.

Primer Šeron Tejt

Najbolji primer u kojoj se meri pri analizi uporednih horoskopa ne samo supružnika, već i žrtve i nasilnika može naslutiti iz pozicije vladaoca horoskopa ( vladalac podznaka) sa kakvim će sve situacijama biti suočeni. Dobar primer za to je analiza uporednih horoskopa Šeron Tejt, američke glumice, supruge Romana Polanskog, poznatog režisera prilično morbidnih filmova, koju je burtalno iskasapila sekta Čarlsa Mensona avgusta 1969.dok je bila u osmom mesecu trudnoće. Ona je bila Vodolija ( vladalac Uran) sa podznakom u Raku. Njen Mesec je bio vladalac njenog horoskopa ( simbol materinstva između ostalog) jer vlada znakom Raka i bio je u Devici, u tzv.padu, tj.slab i ugrožen lošim aspektom sa Saturnom ( crn stariji muškarac – odgovara opisu Mensona) koji je pri tom bio u konjukciji sa njenim Uranom. Ona je trebalo svakako da izbegav starije muškarce a ona se udala upravo za Romana Polanskog koji je bio deset godina stariji i koji je u svom horoskopu imao konjukciju Meseca i Plutona ( žena žrtva ili žena psihički labilna, psihološke krize) i to u Raku u njenoj prvoj astrološkoj kući ličnosti i moglo se zaključiti da će kad tad sa njom ili zbog nje imati ozbiljne problme ili biti suočen sa nekom vrstom tuge, agonije. Suprug Roman je Lav sa Neptunom ( sekete) iznad njenog Meseca ( trudnoća). Organizator ubistva,vođa sekte Čarls Menson je bio Škorpija u podznaku Bik – česta kombinacija kod nasilnika ili kod žrtvi ( Robert Kenedi, ubijeni američki predsednički kandidat je bio ova kombinacija znaka i podznka) i njegovi Mars i Neptun su u egzaktnoj konjukciji ( delirijum, zločin pod dejstvom droge ili alkohola) su i znad njenog Meseca.Venera, planeta ljubavi i uživanja, vladalac njegovog horoskopa je u Škorpiji ( često daje sklonost ka perverziji i sadizmu) u njenoj petoj astrološkoj kući dece, u napetom aspektu sa njenom Venerom u Vodoliji. U momentu ubistva njen Mesec, vladalac njenog horoskopa bio je u astrološkoj kući smrti a Saturn ( crn muškarac) obrazovao je pakleni aspekt sa Plutonom ( vladalac Škorpije – Menson) u njenoj astrološkoj kući ličnosti. Da su njen Mesec ili bar Uran ( vladalac njenog znaka Vodolije) bili ojačani dobrim aspektima možda bi mogla da izbegne užasnu smrt.

Upoznavanjem karaktera osobe preko kombinacije znaka i podznaka i pozicijom planeta koje su vladaoci horoskopa, može se pratiti, na osnovu trenutnih tranzita planeta sa kakvim će sve iskušenjima i izazovima ona biti suočena i na koji način će na njih reagovati.

napoleon

Napoleon Bonaparta – primer “jakog” znaka i “jakog” podznaka

Pošto u astrologiji postoji podela i na tzv.muške i ženske tj. na pozitivne i negativne, zapravo na jake i slabe znake ( Ovan, Blizanci, Lav, Vaga, Strelac i Vodolija – muški i Bik, Rak, Devica, Škorpija, Jarac i Ribe – ženski) uvek će biti harmoničnija ličnost ona koja ima preko znaka i podznaka zastupljen i jedan i drugi princip. Pri tom je uvek dobro i da je usklađen princip slaganja po elementima (slažu se vatreni sa vazdušnim, zemljani sa vodenim znacima) prema kome se uvek slažu znaci u istom elementu. Svaki od elemenata je simbol određenog temperamenta, i tako su vatreni kolerični, zemljani melanholični, vazdušni sangvinični a vodeni flegmatični. Može se zamisliti kakva je u pitanju osoba koja ima npr. Sunce u Lavu a podznak u Škorpji, pa se nađu jedan muški i ženski princip, što je dobro, ali su u pitanju dva fiksna ( svojeglava) znaka, sa mešavinom kolerično -flegmatičnogtemperamenta. S njima nije lako izaći nakraj, utoliko pre, što je Sunce toj osobi obavezno u 10.astrološkoj kući karijere, pa je od nje bolje na vreme pobeći ako joj ne možete parirati. Primer ove kombinacije je bio Napoleon Bonaparta. Takođe previše zastupljenog hedonizma preko kararkteristika znakova i elemenata, kao što je slučaj kod osobe koja je Rak sa podznakom u Biku gde se element vode ( Rak) slaže sa elementom zemlje ( Bik) ali se radi o dva tvz. ženska znaka u kojima do najvećeg izražaja dolaze planete emocija i uživanja kao što su Mesec, Venera i Jupiter. Ovu osobu je malo teže pokrenuti na akciju, osim ako nema neku dobro postavljenu poziciju Marsa ili Urana koji je čine ambicioznom. Beskonačno je mnogo kombinacija znaka i podznaka iako ih je zvanično samo 144, naročito kada se uzmu u obzir svi elementi kao i pozicija planete vladaoca znaka u jednoj od 12 astroloških kuća i u jednom od 12 astroloških znakova.

Malo je poznato da svake godine osoba na tačno određen dan i sat kada se Sunce nađe na istom stepenu i istom minutu na kome se nalazilo u vreme rođenja ulazi u novu solarnu tj. životnu godinu. Pošto godina ima 365 dana a zodijački krug 360 stepeni, uvek se podznak za životnu godinu pomeri u neki drugi znak, a u onoj životnoj godini u kojoj se poklopi sa svojom natalnom pozicijom može se pretpostaviti da se radi o vrlo značajnoj životnoj godini.

Osoba koja je npr. u svom natalnom horoskopu kombinacija dva vodena znaka kao što su Ribe – Rak i pokazuje izvesnu dozu trpeljivosti, osećanjnosti a u životnoj godini tj. u solarnom horoskopu bude kombinacija Ribe – Ovan ili Ribe – Lav, može se pretovriti u pravi vatreni temperament, biti potpuno nepretpoznatljiva i sebi i okolini.

Ljubavno slaganje

Kada se govori o ljubavnom slaganju znakova uvek je dobro da se nađu dvoje koji imaju bar neki od elemenata koji je isti. Tako da ako je osoba npr.zemljani znak, kao što je Bik, a zaljubi se u Vodoliju, bilo bi dobro da je Vodolija u podznaku bar Devica ili Jarac, ili da ima neki od ova tri zemljana znaka naglašen npr. pozicijom Meseca, Venere ili Marsa u njima, jer su to planete koje najviše utiču na ljubavni život.

Postoji takođe nekoliko vrsti podznaka u zavisnosti od vrste horoskopa koji se analizira, jer osim „glavnog” tj.natalnog horoskopa, postoje dodate vrste horoskopa koje se posebno rade za kraće vremenske periode, pa tako svakog meseca možemo uraditi horoskop lunarnog povratka.Tu se zapravo radi o horoskopu kada se Mesec vrati na svoju natalnu poziciju, što se dešava svakih oko 28.5 dana. I tako mi iz meseca u mesec osećamo fluktuaciju raspoloženja, jednog meseca smo razdragani, puni ideja ili egzaltirani, srećni, a već sledećeg možemo biti malodušni ili povučeni u sebe. Najčešći razlog za to je između ostalog i povratak Meseca na svoju natalnu poziciju i formiranje horoskopa Mesečevog povratka. Taj horoskop pokazuje sve one finese u emocijama, reakcijama i našim očekivanjima, kojima vlada Mesec. Srećom, ponekada nagoveštava novu ljubav, pomirenje, velike dobitke na lutriji, dobro sklopljen posao, jer Mesec vlada našom intuicijom a ona nas vodi ne samo put tražeja srodne duše nego svega što nas može u potpunosti emotivno ispuniti. Kod izuetno povoljnih poklapanja natalnog horoskopa sa horoskopom Mesečevog povratka, treba započeti nov posao, zidanje kuće, preseljenje, planirati brak i sl.

 

J.Holclajtner ( tekst delimično objavljen u časopisu „Bilje i zdravlje” 2008.godine)